7 padomi mēbeļu krāsošanai
Vienkāršs veids, kā piešķirt mājām jaunu izskatu


Ziemeļniecisks cilvēks mīl gaišo un, ja runa ir par krāsotām mēbelēm, parasti izvēlas gaišos toņus. Gaišas mēbeles ir maigas, rada plašuma sajūtu interjerā un ļauj labi iedarboties gaismai.    

Izstāstīsim, kā to izdarīt 



Sagatavošanās – ir vissvarīgākā, lai krāsošanas darbs izdotos un būtu noturīgs!   

Nav mēbeles, kurai nebūtu nepieciešama iepriekšēja sagatavošana, lai nodrošinātu krāsas noturību un krāsojamā priekšmeta labu izskatu.

Iepriekšējs darbs ir nepieciešams arī tādām mēbelēm, kuru krāsai nav nepieciešama iepriekšēja apstrāde! 

Krēsli un taburetes nav jāsadala detaļās, bet lielāku mēbeļu gadījumā to varētu apsvērt. Vismaz tik daudz, lai izņemtu plauktus, durvis, durvju rokturus, spoguļus u. c. lielākas detaļas.     

Krāsotas durvju eņģes nestrādā tik labi kā nekrāsotas un iepriekš izņemtas!        



Mazgāšana ir svarīga krāsošanas projekta daļa!   

Vieglu netīrumu nomazgāšanai var brīvi izmantot visvienkāršāko trauku mazgāšanas līdzekli vai vispārēju tīrīšanas līdzekli bez eļļas. Mājsaimniecībā atrodama tīrīšanas līdzekļa gadījumā ir svarīgi, lai tam kā atbalsta tīrīšanas viela nebūtu pievienota eļļa.       

Lielāku netīrumu noņemšanai būs labi piemērots būvniecības veikalā pārdotais Vivacolor Special Clean, to izmantojot, ir jāaizsargā rokas un acis, jo šis ir spēcīgs sārms, kas iepriekš ir noteikti jāatšķaida.    

Pēc apstrādes ar tīrīšanas vielu, tā noteikti ir jānomazgā ar tīru ūdeni, pie ziepēm krāsa nepieķersies! 

Slīpējot nemazgātu virsmu, berzes ietekmē rodas siltums, kas netīrumiem palīdz labāk iespiesties virsmā, kā arī šajās vietās krāsa vēlāk var nepieķerties.



Raupjums nepieciešams, lai krāsa pieķertos virsmai!   

Iepriekš lakota vai krāsota virsma lielākās daļas krāsu gadījumā nav jānoslīpē līdz kokam vai pamatnei, pietiek, ja to padara nedaudz raupju. Šim darbam vislabākais būs vidēja raupjuma smilšpapīrs diapazonā 180-240 mm.   

Arī smilšpapīra putekļi pēc slīpēšanas ir jānotīra ar mitru drānu!     



Līmlente – nepieciešama vietās, kur krāsa nav nepieciešama!       

Daudzās vietās krāsu pēc nožūšanas vairs nav iespējams noskrāpēt. Līmlente jānoņem iespējami drīz pēc krāsošanas darbiem!     

Dārgāka līmlente vienmēr ir kvalitatīvāka un investīciju vērta! 



Gruntēšana – nepieciešama uz sarežģītām virsmām, piemēram, poliestera lakas, lamināta, melamīna, jebkādas plastmasas vai metāla!    

Šajā darbā iesakām galvenokārt izmantot Fusion Mineral Paint produktus un saķeres uzlabotāju Ultra Grip.

Labi piemērota būs arī grunts no būvniecības preču veikala!   



Krāsošana – ir labas sagatavošanās deserts!  

Laba sagatavošanās paglābj no lielas vilšanās vēlāk, kad pēc gara, nogurdinoša darba krāsa sāk lobīties!     

Krāsojamajai virsmai jābūt sausai un tīrai, gaisa temperatūrai +5 °C līdz +28 °C, relatīvajam gaisa mitrumam zem 80 %. Krāsošanas laikā izvairies no caurvēja un augstas temperatūras (virs +28 °C)               

Sniegbaltā krāsā ir maz pigmenta, tādēļ iesaka drīzāk izmantot viegli tonētu balto. Ja tomēr vēlas izmantot visgaišāko balto, tumšāka krāsas virsma iepriekš jānokrāso ar pelēka toņa mediumkrāsu, labi piemērots būs gala krāsas ražotāja pelēkāks tonis.          

Gaiši pelēkais labi noslāpē pārējos toņus un beigu rezultātam pietiks ar 2-3 slāņiem sniegbaltā 5-6 slāņu vietā.          

Visas krāsas pirms krāsošanas būtu jāsamaisa, krāsas daļiņas bieži nogulsnējas pamatnē, sajaucot krāsas pārklājums būs vienmērīgāks!      

Krāsojot mēbeļu detaļas ar profilu, vispirms nokrāso profila iekšējās daļas, pēc tam apkārtējās detaļas. Apstrādājot koka virsmu ar puscaurspīdīgu produktu, galīgais tonis ir atkarīgs no koka sugas, cietības un sākotnējā toņa, kā arī apstrādes reižu skaita, vienmēr ir vērts veikt izmēģinājuma krāsošanu. Apstrādei izmantojot puscaurspīdīgu produktu, virsmu vienmēr apstrādā koka šķiedras virzienā, tā iegūsi vienmērīgu rezultātu. Uz lielas, līdzenas virsmas krāsu vispirms vari klāt ar mohēras rullīti, pēc tam ar līdzenu otu! 



Ar ko krāsot? 

Krāsojot ar rullīti, krāsotā virsma ir vienmērīgāka, bet plānāka – krāsas slāņu būs vairāk.        

Krāsojot ar otu, krāsas slānis ir biezāks un nepieciešams mazāk krāsas slāņu, tomēr var rasties otas nospiedumi.       

Sliktas kvalitātes otai atdalās sariņi, slikts krāsas rullis atstāj rievas uz virsmas – izmanto kvalitatīvu, mīkstu, plānu sariņu otu vai mazāku krāsas rullīti, lai iegūtu vienmērīgi krāsotu virsmu!            

Lai iegūtu rūpniecisku efektu, var izmantot arī ar saspiestu gaisu strādājošu krāsošanas pistoli, šādā gadījumā jārēķinās ar lielāku krāsas patēriņu. Pēdējā gadījumā noteikti jānoskaidro, vai ražotājs izvēlēto krāsu iesaka izmantot pistolē.         

Pēc krāsošanas būtu jāpagaida vismaz diennakts, pirms mēbeli atkal sākt likt kopā. Krāsām uz ūdens bāzes galīgai nožūšanai nepieciešamas aptuveni 3 nedēļas. Šajā laikā krāsoto mēbeli ir jāizmanto un jātīra uzmanīgi! 


VEIKSMĪGU DARBOŠANOS!    


Nosūti rakstu arī draugiem, ja uzskati, ka iemācījies kaut ko jaunu un derīgu!  

Jäta palun meile tagasiside

Kas artikkel oli kasulik?

Millest sooviksid veel lugeda?

Jaga meiega pilte lugusi katsetustest :)

5 receptes koka virsmu kopšanai mājas apstākļos
Sāc jau šodien!